Volvo Cars Gent - eten bereiden zoals thuis

Dec 8, 2016

Die ochtend...

Glimmend vers en geurloos zoals roggevleugel horen te zijn. Een paar honderd kilo wordt even voor 10 uur in de ochtend in de bedrijfskeuken geleverd. Tijdens de middagpauze genieten honderden medewerkers van gebakken rog met botersaus naar keuze, kappertjes en puree. Ook de goulash ruikt meer dan lekker.

Over 1 km verspreid aan de slag

Al goed dat een aantal medewerkers in herkenbare bedrijfskledij aan tafel schuiven. Zo worden we eraan herinnerd dat we voor de lunch wel degelijk op het bedrijfsterrein van Volvo Cars Gent te gast zijn. En niet in een drukke brasserie met zelfbediening. Chef Marc Bakeland lacht opgetogen wanneer we hem attent maken op de fijne aroma’s die het restaurant vullen. Samen met chef Alain Bruyneel en teammanager Ann Balthazar leidt hij drie keukens waarvan er twee zelfs één kilometer uit elkaar liggen. “Om iedereen zo goed en zo snel als mogelijk te kunnen bedienen, is het normaal dat we op dit immense bedrijfsterrein verspreid aan de slag gaan,” aldus Bakeland. Met ‘iedereen’ doelt hij op 80 % van het totaal aantal medewerkers die dagelijks langs de restaurantkassa’s passeren. 

Dagverse groenten

Opmerkelijk is dat hijzelf en zijn keukenteams ook tot de Volvofamilie behoren. De Zweedse autobouwer verkiest inderdaad om de catering in eigen beheer te houden. Smakelijk, leuk, gevarieerd, vers, gezond en voor elk wat wils lijken de sleutelbegrippen die de autoconstructeur aan de keukenbrigades meegeeft. Zoveel valt af te leiden uit diverse weekmenu’s die we te zien krijgen en uit een bezoek aan de verschillende restaurants met “healthy food counter”. “We zetten hoog in op verse producten. Alle groenten worden hier dagelijks vers en op maat gesneden geleverd. Met een leverancier zoals bijvoorbeeld Allgro is dat ook mogelijk. Zij kunnen de grote hoeveelheden die we nodig hebben dagelijks leveren. Onze soep wordt uitsluitend met verse groenten bereid. Dat zorgt voor twee keer plezier. De eerste keer in de keuken omdat je als chef uiteraard het liefst met verse en smaakvolle producten werkt en een tweede keer in onze bedrijfsrestaurants omdat mensen wel degelijk het verschil proeven.” 

Steeds wisselende menu’s

De chefs voorzien twee dagschotels en nog een koud alternatief zodat ze op bepaalde dieetvragen kunnen anticiperen. Er is steeds ook een vegetarische bereiding en op 3 van de 5 werkdagen is er naast een vleesgerecht ook een visbereiding. “We werken niet met een systeem van weerkerende menu’s omdat we denken dat het leuk is voor onze mensen op de werkvloer en in de keuken om voor afwisseling te zorgen. Bepaalde populaire gerechten zoals spaghetti of lasagne komen sneller terug dan andere en daarnaast komen er ook dik-
wijls nieuwe gerechten op de weekmenu. Chefs brengen steeds nieuwe ideeën aan en dan testen we die en brengen we de bereidingen mits eventuele aanpassingen ook op de kaart. Maar onze leidraad blijft steeds dezelfde: ‘lekker koken, zoals thuis’.”

Volvo Cars Gent in een notendop

Bedrijfsoppervlakte circa 50 ha waarvan 26 ha bedrijfsgebouwen * productie van 270.000 auto’s per jaar, circa 6.000 per week * met jaar-omzet van € 5 miljard in 2015, vijfde grootste onderneming van het land * met circa 5.000 medewerkers, derde grootste werkgever van het land * drie ploegenstelsel van maandag tot vrijdag * middageten (25 minuten) van 10.45 tot 13 uur voor vroege en late ploegen * avondeten van 22.30 tot 23.30 uur met soep en broodjes * 80% van werknemers maakt gebruik van restaurantfaciliteiten.

More News

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Belgian Event Caterer Association BECAS: Samen sterk

Dec 7, 2023

Our partners