Gault Millau

Gault Millau Grote Keuken

Organisaties

AWARD 2020: Waste Management - Eigen beheer

Geïnspireerd door een lezing over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die ondersteund worden door de Verenigde Naties, ging keukenchef Tiny Wagemans van woonzorgcentrum Meerminnehof in Mortsel met haar team rond de tafel zitten.

Tiny Wagemans is bijna twintig jaar actief in het woonzorgcentrum Meerminnehof in Mortsel. Op uitnodiging van het lokaal bestuur Mortsel kon ze een lezing bijwonen van Peter Wollaert, directeur van CIFAL Flanders. “Hij benadrukte vooral dat je zo’n doelstellingen kan proberen te bereiken door jezelf en anderen betrokken te maken,” herinnert ze zich levendig. “Op die manier krijg je zaken in beweging. ‘Alleen ga je sneller, maar met meer geraak je verder’, die gedachte werkte motiverend.'' Een nulmeting wat betreft voedselverspilling was een belangrijk vertrekpunt om twee jaar later vast te stellen dat gezamenlijk twintig percent minder voedsel verspild werd.

Bij aanvang betrok ze enkel het keukenteam bij het opzet terwijl nu ook andere afdelingen bij de aanpak betrokken worden. “Mensen geraken makkelijker overtuigd wanneer ze de resultaten van bepaalde acties als “quick wins” zien en niet als een besparing ervaren. We trachten verspilling tegen te gaan maar er ook voordelen naar een betere kwaliteit uit te halen.” En ze haalt er meteen enthousiast een treffend voorbeeld bij. Individueel verpakte koekjes en desserten werden geschrapt en in de plaats kwamen zelf gebakken koekjes en huisbereide nagerechten. “We besparen zo een berg plasticverpakking en wat we zelf maken, werd bovendien als lekkerder ervaren.”

In de groentetuin van het woonzorgcentrum wijzen een flinke composthoop en ettelijke rondscharrelende kippen op een kordate aanpak. Net als twee varkens die in hun hok voor het slechte weer schuilen. Groenteresten komen hier terecht en maken zo deel van het circulair systeem. “Uit de tuin halen we onder meer pompoenen waarmee we soep maken voor de bewoners en de bezoekers. Rijpe bananen komen hier niet terecht maar gaan in de diepvriezer om er onze wwekelijkse smoothies mee te maken.” Omdat het keukenteam vanuit de duurzaamheidsgedachte niet alleen met waste management bezig is, serveert men één keer per week voor alle 121 bewoners een vegetarische maaltijd. “Uit bevraging blijkt dat ze deze maaltijd als even goed ervaren. Onze zelf gemaakte vol-au-vent met quorn is eerlijk gezegd best lekker.”

Related articles

Partners