Catering Award:
Maatschappelijk verantwoord ondernemen - Eigen beheer - UZ Leuven

Mar 22, 2017

Positieve stimuli voor verbruik gezonde voeding

In een omgeving als het UZ Leuven ver-wacht men als vanzelfsprekend een meer dan ongewone aandacht voor duurzaam ondernemen en gezonde voeding. Uiteraard zet één van de grootste en hoogst kwalificeerde ziekenhuizen in Europa daar ook sterk op in. Tegelijkertijd getuigt de aanpak ook van een grote dosis nuchtere mensenkennis. 

Om duurzame voeding gestructureerd op de agenda én het menu te plaatsen sloegen UZ Leuven en Vredeseilanden de handen in mekaar. De samenwerking kwam er om de duurzaamheid van de maaltijden via een stappenplan te verbeteren. “Duurzaamheid is een even boeiend als veelzijdig containerbegrip,” verduidelijkt Luc Vanhaverbeke, diensthoofd van de facilitaire dienst in het UZ Leuven. “We willen de ecologische voetafdruk van onze maaltijden zo klein mogelijk houden. En ook rekening houden met alle negatieve invloeden die productie van voeding vandaag met zich brengt maar ook op de toekomst kan hebben. Op basis van de expertise van Vredeseilanden en onze ervaring maakten we voor de voeding in UZ Leuven een duurzaamheidspolicy in tien engagementen.” 

Het charter focust daarbij concreet op een gezond voedingsaanbod met minder rood vlees en voorkeur voor gevogelte, meer lokaal geteelde groenten en fruit afkomstig van duurzame en faire landbouw en verbruik van duurzame vis. Daarnaast wordt voedsel-
verspilling tot een minimum herleid en het gebruik van wegwerpproducten beperkt. “Zo’n algemeen uitgangspunt mag echter niet belerend overkomen,” verduidelijkt Luc Vanhaverbeke meteen het opzet. “Mensen zijn individuen met hun eigen keuzes en wensen waar we uit respect mee rekening houden. Daarnaast willen we als werkgever ook instaan voor de fysieke gezondheid van de medewerkers maar we willen niets verplichtend opleggen. We geloven meer in een correcte en transparante communicatie die bijvoorbeeld het bewustzijn rond gezonde voeding kan stimuleren. Daarnaast ontwikkelen we ook op basis van bevraging nieuwe en lekkere gerechten met het oog op een meer duurzame keuken.”

Positieve stimuli werken duidelijk beter dan een verbod. Menu’s met een gezond dessert zijn goedkoper dan een menu met een minder gezond dessert. Suikerhoudende dranken zijn € 0.10 duurder dan niet suikerhouden dranken. Frieten werden duurder. “Op die manier stimuleren we het verbruik van gezonde producten en remmen we omgekeerd dat van minder gezonde af,” aldus Linda Calders, stafmedewerker facilitaire dienst. “Uit de verbruikscijfers zien we daardoor een duidelijke positieve trend naar meer gezonde voeding. Onze medewerkers zijn zich allemaal bewust van de noodzaak daartoe. Aan ons om dat te onderschrijven en te stimuleren.”  

  • UZ Leuven verzorgt dagelijks 4000 maaltijden voor patiënten en 5000 maaltijden voor restaurant en cafetariabezoekers
  • heeft ook 1000 klanten in de twee take-outs
  • 180 FTE staan in voor bereiding en distributie van maaltijden
  • menucyclus voor patiënten van 6 weken
  • communicatie rond voeding voor UZ Leuven-medewerkers via onder meer een 3-maandelijks cafetariamagazine en een forum

More News

Gault&Millau Inspiration Talks op Tavola 2024

Mar 4, 2024

De jury heeft beslist: dit zijn de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy

Jan 7, 2024

Belgian Event Caterer Association BECAS: Samen sterk

Dec 7, 2023

Our partners